Morgendagens humorister

20160125_145958.jpg


Henrik Farley (23) Komiker
Fra: Bærum / Toronto
Aktuell med: Podcasten "På Tynn Is"
Vært i bransjen: Fem år
Forbilder: Lars Berrum, Dag Sørås og Christer Torjussen


Kristin Jess Rodin (27) Skuespiller
Fra: Oslo
Aktuell med: Forestillingen "Jess&Frost" på Sweden International Improv Festival og TV-prosjekt til høsten
Vært i bransjen: Syv år
Forbilder: Kjersti Holmen, Hege Schøyen, Jennifer Lawrence, Kirsten Wiig og Leonardo DiCaprio


Martin Lepperød (23) Komiker
Fra: Nesodden
Aktuell med: Podcasten "På Tynn Is"
Vært i bransjen: Fem år
Forbilder: For mange til å nevne bare noen


Hva inspirer tre unge lovende komitalent til å satse på en karriere innen humor?

Martin - Det som inspirer meg til å drive med humor er rett og slett at det er veldig gøy! Det er også en veldig variert og spennende bransje å jobbe i, hvor man stadig møter nye mennesker, jobber med nye prosjekter, og står på nye scener. I tillegg er det en deilig følelse når man får god respons på det man gjør.
Kristin - Det er litt det samme for min del også. Det er jo en utrolig god følelse å stå på scenen å få folk til å le, og å oppleve å få en god respons på det du gjør. Jeg blir også veldig inspirert av å se andre dyktige aktører fra bransjen på scenen. Det var blant annet sånn jeg fikk øynene opp for impro.
Henrik - Som Kristin sier er det veldig inspirerende å se andre, dyktige aktører fra bransjen på scenen. Det er også noe med det å få tillit fra publikum når du står på scenen. Når folk ler av vitsene dine opplever du å få støtte for det du driver med. Når den støtten i tillegg kommer fra mennesker som ikke kjenner deg så gir det en ekstra god følelse. De er jo på mange måter mer objektiv enn venner og familie. Å få en person som aldri har sett deg gjort stand-up før til å le, det er gøy.

Hva er drømmen? Hvor ønsker dere å være om fem år?

Kristin - Jeg håper jeg fremdeles står på scenen. Jeg håper også jeg jobber med et drømmeprosjekt, og har fått muligheten til å utvikle noe selv.
Henrik - Jeg føler på mange måter at jeg lever drømmen nå. Nå driver jeg med stand-up på fulltid og har flere spennende prosjekter på gang. Det var jo det som var drømmen da jeg startet med humor, men hvis jeg tenker fremover kunne jeg tenkt meg å gjøre noe innenfor TV. Å ha et drømmeprosjekt som Kristin sier, hvor jeg får total kreativ frihet til å utvikle mine ideer uten å få for mange føringer på hva man kan, og ikke kan gjøre. Utover det ønsker jeg selvfølgelig å være gift og ha masse adoptivbarn som er eldre enn meg.
Martin - Jeg føler også at jeg lever litt drømmen i dag. Da jeg startet med stand-up var drømmen å stå på Josefine, også ble drømmen Latter. Nå har jeg vært så heldig å stå begge plassene, i tillegg til mange andre stand-up-scener. Drømmen om å jobbe med humor på fulltid er sånn sett nådd. Jeg tenker derimot også at det kunne vært gøy å få utvikle noe selv, for eksempel for TV. I Så fall ønsker jeg i likhet med Henrik å få tillit til å tenke litt kreativt uten for mange føringer.

Hva er norsk humor i dag?

Martin - Jeg tror folk flest tenker at norsk humor i dag er det de ser av humorprogram på TV, men norsk humor er så mye mer enn det. Det finnes veldig mange flinke stand-up-komikere som hovedsakelig står på scenen. Dette var noe av det som overrasket meg mest da jeg selv startet med stand-up. Det er også veldig mye variert humor på stand-up-scenene. Jeg syns humor på TV kan oppfattes som litt feigt. Jeg skulle ønske folk var flinkere til å få med seg standup på scenen.
Henrik - Jeg tror også mange oppfatter norsk humor som det de ser på TV, og den humoren er ofte veldig ”safe”. Jeg føler det er mye av de samme idéene og den samme tematikken. Det er rett og slett lite sjanser som blir tatt.
Kristin - Akkurat dette tror jeg kan ha en sammenheng med at lineær-TV begynner å bli litt utdatert. Folk ser jo for det meste på nett i dag, spesielt den yngre generasjonen. Derfor må man treffe bredt med TV-underholdningen for å fenge den yngre så vel som den eldre generasjonen.
Henrik - Samtidig føler jeg at TV-selskapene går litt mot seg selv når de tenker at det ikke er så mange som ser på lineær-TV og at de derfor må nå alle TV-seerne. Istedenfor å tviholde på de siste TV-seerne er det bedre å ta litt sjanser å tørre å satse for å vinne tilbake det yngre publikummet.

Hva tenger norsk humor mer av?

Henrik - Folk som tør å satse litt rett og slett, og tørr å drite seg ut!
Kristin - Jeg ønsker meg flere små-teater også, og flere små-scener hvor folk får prøvd seg.
Martin - Jeg er helt enig i at vi trenger flere små-scener hvor folk får prøvd seg. Mange av de som står på de mest etablerte scenene er jo komikere som har holdt på en stund. Det er fint med flere arenaer hvor litt ferskere komikere, og for eksempel impro-skuespillere får prøvd seg.
Henrik - Da vil jeg legge til godt organiserte små-scener. Det er mer enn nok av steder som starter opp i et hjørne i en bar, og som verken har ordentlig lyd eller lys, og hvor det blir gjort svært lite markedsføring i forkant. Hvis det ikke henger så mye som en plakat i lokalet er det mange som blir forvirret når en tilfeldig fyr plutselig stiller seg i et hjørne og forteller vitser. Som ny komiker for eksempel, er det kjipt å starte på en dårlig organisert scene. Da kan du fort tro at materiale ditt ikke fungerer på grunn av at du får lite respons fra publikum fordi de er forvirret rett og slett. Det kan også gi et feilaktig inntrykk av bransjen.
Kristin - Jeg håper også norske produksjonsselskaper i større grad begynner å satse på nettserier slik som i dag er ganske utbredt i USA. Det syns jeg vi trenger mer av! Det fungerte jo meget bra med Skam for eksempel, som for øvrig er en helt genial serie.
Henrik - Ja, eller Humorlab på NRK. Det og er jo et kjempekult konsept. Et konsept hvor noen stiller med skikkelig kamerautstyr, og kanskje en tekstforfatter man kan sparre litt med, så lenge du kommer med en kul idé til en sketsj.

Helt til slutt, hva er den verste, og den beste opplevelsen dere har hatt som komikere?

Martin - Den verste opplevelsen jeg har hatt var et av mine første stand-up-jobber. Det var et julebord for hundre fulle tyve-åringer. Jeg startet med ”Hei jeg heter Martin og kommer fra Nesodden”. Da hørte jeg noen i salen rope ”JEG HATER NESODDEN” etterfulgt av kollektiv buing fra salen. Jeg hadde også blitt bedt om å introdusere forretten, som var torsk, det ble svært dårlig mottatt. Det endte med at jeg måtte gi opp og gå av scenen.
Den beste opplevelsen derimot må være RDK-festivalen 2015. Jeg var sistemann på og jeg føler det er det beste showet jeg har gjort hittil. I tillegg var det utrolig kult da jeg, Henrik og Jonis Josef gjorde podcasten vår "På Tynn Is" live for første gang. Det var en utrolig kul opplevelse blant annet fordi det var første gang vi tre sto på scenen sammen.
Henrik - Min verste opplevelse var et privat arrangement jeg gjorde for en stund tilbake. Det var en bursdagsfest i en mørk kjeller, uten scene. Publikum var drita, og folk satt og matet meg med rasistiske vitser de ville jeg skulle fortelle. Uten å gå i detalj så eskalerte kvelden, og ble etter hvert meget ubehagelig.
Den beste opplevelsen jeg har hatt tror jeg må være første gang jeg sto på Yuk Yuk’s i Toronto. Yuk Yuk’s er den eldste humorklubben i Canada hvor blant annet Jim Carrey startet. Jeg var så utrolig nervøs fordi jeg visste at alle komikerveteranene i Toronto dro på disse showene for å se etter nye unge talenter. Det gikk heldigvis over all forventning og jeg fikk masse gode tilbakemeldinger i etterkant. Både fra komikerveteranene og han som drev stedet.
Kristin - Jeg syns det er vanskelig å trekke fram enkeltsituasjoner som er best og verst, men det jeg kan si er at det er en utrolig god følelse når du får positiv respons fra publikum. Når du ser folk koser seg og ler. Det verste er selvfølgelig når det motsatte skjer. Når du får dårlig respons, og ingen ler. Det er kjipt!